Wysłany: 19-04-10, 21:48 YAMAHA PSR-8000 - Brak dynamiki w 1 klawiszu :( pomocy....
Witam Serdecznie!
Jestem nowy na forum i b. przepraszam jesli zrobilem coś źle
Od jakiegoś czasu klawisz C stracił dynamikę. Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co z tym dalej i jak się do tego zabrać, a jeden serwis mi odpisał, ze naprawa tego będzie kosztować ok 500 zł
raz ją rozkręciłem -> tj zdjąłem tę pokrywę i się trochę przestraszyłem ile tam tego jest. I nie chciałem czegoś zepsuć wiec skręciłem znowu. Rozumiem, ze mam się nie bać i rozkręcić ją po prostu.. ? a co tam dokładnie wyczyścić, co tam jest odpowiedzialne za tę dynamikę ? Bardzo proszę moze o jakąś instrukcję jak do debila bo nigdy tego wczesniej nie robilem i zwyczajnie się boje, zeby nie zepsuć.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 1318 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wysłany: 19-04-10, 22:06
Mój sprzęt:: Korg X3, Roland GW8, 2 x Weltmeister Stella
jak przyniosłem X3 do domu to pierwszą czynnością było wzięcie śrubokręta i rozkręcenie go żeby zobaczyć co jest w środku, rozebrałem na części pierwsze i później jak z klocków składałem to nie jest trudne pod klawiaturą masz takie gumki które albo są przetarte albo brudne sam musisz ocenić jak jest u Ciebie, jeśli brudne to wyczyść jeśli przetarte to będziemy kombinować. Trochę sprytu i nic nie uszkodzisz, wystarczy myśleć co się robi :)
Dobra - super dzięki :) klawisz mam niestety 120 km stad, wiec rozkrece go pewnie za kilka tygodni, bo niestety prędzej się nie da wrócić, ale jak coś to będę pisał!
Wysłany: 21-04-10, 22:55
Mój sprzęt:: KORG 01WFD, ROLAND U-20
Witam.
Niestety żywotność gumek w PSR8000 nie bywa dłuższa niż 6 lat. Jeżeli czyszczenie nie pomoże, proponuję kupić samą gumę np. tu:
http://www.sklep.pwimpet....oducts_id=29500
, wyczyścić alkoholem punkty kontaktowe na płytce i zmontować instrument. Koszt wyniesie nie więcej niż 150zł a spokój będzie na ładnych parę lat.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 1318 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wysłany: 21-04-10, 23:00
Mój sprzęt:: Korg X3, Roland GW8, 2 x Weltmeister Stella
a wiesz ile mój korg ma lat ?
i był grany ostro :) czyszczenie tej gumki pomaga a jak nie to się ją dosłownie pół milimetra w bok przesuwa i już działa takie małe tricki (mój korg ma tą samą gumę:) )
Wysłany: 22-04-10, 16:33
Mój sprzęt:: KORG 01WFD, ROLAND U-20
Rozumiem, ale powiem szczerze, że nie zaryzykowałbym jechać na granie nie wiedząc, czy w trakcie imprezy któryś z klawiszy może odmówić posłuszeństwa.
Ja u siebie wymieniam profilaktycznie gumki i baterie... tak "na wszelki słuczaj"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum